Wednesday, May 22, 2013

my phobia

Hi and assalamualaikum w.b.t ^^Y
hehe. Okay harini saya just nak share pasal fobia ni. Actually semua orang ada fobia sendiri kan? Saya pun ade jugak and fobia saya ni pelik la jugak.
After google the name of phobias, I found some of them yang memang ade dalam diri ni.
My phobia list yang tersangat-sangat fobia sebenarnyaaaaaaaaaaaa :

1. Claustrophobia- Fear of confined spaces.
Ni fobia dekat tempat terkurung and yeahh that is me ~.~ just hate small space like yeahh I CANNOT STAY IN THERE OR I MIGHT DIE SHOCK-LY 

2. Cleithrophobia or Cleisiophobia- Fear of being locked in an enclosed place.
Sama je dengan yang atas cuma yang ni ade "being locked" so macam org kunci kita kat dalam tempat terkurung. Huwarghhhhhhh type pun dah buat aku berdebar ketakutan!

3. Domatophobia- Fear of houses or being in a house.(Eicophobia, Oikophobia)
Hate to say this but I'm one of this phobia. especially when I was alone in the house. It just soooo scary :'/

4. Hemophobia or Hemaphobia or Hematophobia- Fear of blood.
Ok yang ni biasa. Perempuan kan. walaupun senanye takla takut sangat sekarang tapi dulu takut gila tengok darah

5. Microphobia- Fear of small things.
macam semut.................. I HATE ANTS!

6. AND MY MAJOR PHOBIA IS.................. TRYPOPHOBIA
and people said that this phobia is unusual phobia that makes our skin crawl. Fobia ni adalah fobia takut tengok benda kelompok like clustered things or holes. Ya Allah aku tak tahan! Aku sangat takut and geli and aku benci benda-benda bulat yang berkelompok I JUST HATE!

Aku perasan aku ade fobia ni start darjah 4 (10 tahun) time tu tengah belajar sains dalam makmal. Then time cikgu suruh buat kerja yg ada dalam buku, ada satu gambar ni aku tenung lama-lama suddenly bulu roma aku meremang and I can't control it and I close the book quickly. Then kawan aku (Balqis) cakaplah kenapa dengan aku? and aku jawab aku takut tengok benda tu (gambar tu gambar sel tak silap aku and ade banyak sel yg rapat-rapat) 

Then Balqis saje nak uji aku dengan lukis bulatan kecil kat atas kertas tapi dalam bilangan yg banyak. Dia tunjuk aku. Pastu aku memang tak tahan aku terus jerit and it so scared okay :(

Even aku pun takut tengok semut. Bukan sekor semut yang merayap-rayap tapi semut dalam kuantiti yang banyak tengah jalan sama-sama..............

HUWARGHHHHHHHHH NI ENTRY PALING MENAKUTKAN AKU PERNAH TAIP! SERIOUSLY AKU DAH TAK TAHAN AND TAK BERANI DAH NAK TAIP PASAL FOBIA!

1 comment:

hidayahsyahira said...

I have the same phobias as yours, terutama sekali yg Trypophobia. Mmg takleh resist rasa nak nanges je. T.T